Cafeaua si performantele mentale

mentale

  • Exista dovezi convingatoare care arata ca un consum moderat de cofeina ajuta la vigilenta si concentrare. O portie de 75 mg de cofeina – cantitatea aproximativa ce se gaseste intr-o cana de cafea – ajuta la cresterea atentiei cat si a vigilentei, in conformitate cu opinia recenta a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara.
  • Cofeina nu este conectata cu circuitele de dependenta ale creierului, astfel nu trebuie luata in considerare ca un drog ce creaza dependenta.
  • Desi unele persoane pot experimenta simptome de sevraj, cum ar fi dureri de cap, reducerea vigilentei si ameteli, in cazul in care renunta brusc la consumul de cafea din dieta, aceste efecte nu sunt, in general, atat de severe. Sunt efecte de scurta durata si pot fi evitate gradat, reducand usor consumul de cofeina.
  • Unele studii sustin ca abstinenta de la cofeina poate imbunatati somnul, timpul pe care il petreci pana adormi, dar si calitatea somnului. Totusi, sunt diferente destul de mari intre indivizi si este nevoie de mai multe cercetari pe aceasta zona.
  • Unele dovezi sugereaza beneficiile potentiale ale cofeinei in situatii care necesita un grad de vigilenta ridicat, de exemplu tura de noapte.

Sursa acestui articol este: www.coffeeandhealth.org

RETETE