Care este relatia dintre cafea, somn si atentie?

somn

Expertii europeni discuta de ce cafeaua ar putea afecta somnul unor persoane, dar nu si al altora

Institutul pentru Informatii Stiintifice despre Cafea (Institute for Scientific Information on Coffee – ISIC) a publicat in luna iulie un raport de expertiza care examineaza relatia dintre cafea, somn si atentie, oferind pareri de la specialisti europeni independenti. Raportul este insotit de un infografic despre cafea si somn, care prezinta un ciclu normal de somn, modul in care cafeaua poate fi folosita pentru a creste nivelul de atentie si de ce cafeaua poate afecta somnul unor persoane in masuri diferite sau deloc.

Pricipalele concluzii:

 • Cea mai frecventa cauza de somnolenta excesiva la oameni sanatosi este “privarea de somn voluntar”. Acest lucru se intampla atunci cand ei nu isi permit sa aiba parte de suficient somn si acest lucru poate fi de multe ori un rezultat al factorilor unui stil de viata modern, cum ar fi o cultura a muncii “mereu activa” sau utilizarea smartphone-ului in pat.

 

 • Efectul cofeinei asupra somnului variaza foarte mult de la persoana la persoana, prin urmare, unii oameni isi pot da seama ca un consum de cafea are putine efecte sau chiar deloc asupra somnului lor; in timp ce altii vor observa o diferenta semnificativa. Factorii care influenteaza variabilitatea individuala includ: varsta, sexul, genetica si procesele metabolice1,2.

 

 • Nu exista nicio definitie pentru “o marime care se potriveste tuturor” pentru cat de multe ore de somn pe noapte au nevoie oamenii. In timp ce o estimare aproximativa pentru adulti ar fi de 7-8 ore de somn pe noapte, exista o variatie mare in cadrul populatiei. Cu toate acestea, expertii au remarcat ca multe persoane nu isi dau seama ca numai 5 ore de somn pe noapte in mod constant nu sunt suficiente pentru majoritatea oamenilor.
 • Efectul principal al consumului de cofeina este o crestere a efectului de atentie3. Acesta poate ajuta in situatii de stimulare scazuta, cum ar fi cele observate in cazurile privarii de somn si cel al oboselii (de exemplu, persoanele care lucreaza in schimburi sau sufera din cauza diferentei de fus orar4,5).

 

 • Consumul de cofeina poate prelungi timpul necesar pentru a adormi, poate reduce timpul total de somn si sa agraveze calitatea perceputa a somnului6,1.

 

Expertii au sugerat modalitati in care profesionistii din domeniul sanatatii ii pot ajuta sa isi gestioneze somnul pe cei care sunt deosebit de sensibili la efectele stimulatoare ale cofeinei, cum ar fi pastrarea evidentei aportului de cofeina din toate sursele in timpul zilei (de exemplu, recunoscand faptul ca aceasta se gaseste in ceai, cola, bauturi energizante si ciocolata).

Expertii au fost:

 • Dr. Renata Riha, consultant in medicina somnului si medicina respiratorie la Infirmeria Regala din Edinburgh si cititor de onoare la Universitatea din Edinburgh.
 • Dr. Elena Philippou, asistent universitar in nutritie-dietetica la Universitatea din Nicosia, Cipru, si lector vizitator la Kings College din Londra.
 • Comentarii suplimentare au fost furnizate de catre profesorul Hans Peter Landolt, co-director al Programului Prioritar de Cercetare Clinica a Somnului si Sanatatii, Universitatea din Zurich.

Expertii au discutat despre stiinta din jurul cafelei, cofeinei si somnului: uitandu-se la de ce o noapte cu somn bun este importanta, la modul in care de obicei oamenii profita de proprietatile cafelei de stimulare a atentiei, precum si la factorii care ajuta sa determine de ce cofeina poate afecta somnul unor oameni, dar nu si al altora.

In general, consumul moderat de cafea - de obicei 3-5 cesti de cafea pe zi, in functie de recomandarea cantitatii de cofeina a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara7 - a fost asociat in literatura de specialitate cu o serie de efecte fiziologice dorite si se poate incadra intr-un regim alimentar sanatos, echilibrat si un stil de viata activ8.

 

 • Pentru a accesa raportul mesei rotunde, va rugam sa dati clic aici.
 • Pentru a avea acces la infograficul despre somn, va rugam sa dati clic aici.

 

Resurse suplimentare:

 • Pentru a viziona un film animat care explica efectul cafelei asupra creierului, va rugam sa dati clic aici.
 • Informatii suplimentare cu privire la consumul de cafea si performantele mentale pot fi gasite aici.

Toate aceste resurse sunt disponibile pentru a fi utilizate de mass-media.

Referinte:

 1. Clark I. and Landolt H.P. (2016) Coffee, Caffeine, and Sleep. Sleep Med Rev, 10.1016/j.smrv.2016.01.006, published online ahead of print.
 2. Byrne E.M. et al. (2012) A genome-wide association study of caffeine related sleep disturbance: confirmation of a role for a common variant in the adenosine receptor. Sleep, 35(7):967-75.
 3. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) (2011) Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to caffeine and increased fat oxidation leading to a reduction in body fat mass (ID 735, 1484), increased energy expenditure leading to a reduction in body weight (ID 1487), increased alertness (ID 736, 1101, 1187, 1485, 1491, 2063, 2103) and increased attention (ID 736, 1485, 1491, 2375) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/20061. EFSA Journal, 9(4):2054.
 4. Ker K. et al. (2010) Caffeine for the prevention of injuries and errors in shift workers. Cochrane Database Syst Rev, (5):CD008508.
 5. Arendt J. (2009) Managing jet lag: Some of the problems and possible new solutions. Sleep Med Rev, 13:249-56.
 6. Roehrs T. et al. (2008) Caffeine: sleep and daytime sleepiness. Sleep Med Rev, 12:153-62.
 7. EFSA (2015) Scientific Opinion on the Safety of Caffeine. EFSA Journal, 13(5):4102.
 8. ISIC, ‘coffee as part of a healthy diet and lifestyle’. Available at http://coffeeandhealth.org/wp-content/uploads/2016/03/Roundtable-report_Coffee-as-part-of-a-healthy-diet.pdf

 

RETETE