Consumul de cafea contribuie la buna dispozitie cand zilele devin mai scurte

consumul-de-cafea-contribuie-la-buna-dispozitie-cand-zilele-devin-mai-scurte

In contextul in care tarile din Europa au dat, de curand, ceasul inapoi pentru a se acomoda iernii, va prezentam rezultatele unui nou sondaj pan-european finantat de Institute for Scientific Information on Coffee (Institutul pentru Informatii Stiintifice despre Cafea) care a explorat impactul alegerilor in ceea ce priveste stilul de viata si dieta asupra starii de spirit.

Confom acestui sondaj, peste un sfert dintre adultii din Europa se confrunta cu depresie (28%) si sentimente accentuate de tristete (28%) atunci cand orele de lumina intr-o zi devin mai putine1.

Sondajul efectuat asupra consumatorilor care a inclus peste 5.000 de adulti din Marea Britanie, Italia, Finlanda, Germania si Polonia a aratat si faptul ca pe masura ce ziua scade, respondentii devin mai nelinistiti (21%), li se pare mai dificil sa se concentreze (24%), isi pierd motivatia de a face miscare (25%) si inregistreaza o scadere a performantei sportive (21%)1.

In lunile mai intunecate si reci ale anului, unele persoane pot suferi de o stare de spirit scazuta persistenta, pierderea placerii sau interesului de a face activitati curente si lipsa de energie, cunoscute adesea ca tulburare afectiva sezoniera (TAS). Aceasta apare de obicei toamna si iarna si se amelioreaza primavara sau vara5.

Conform studiului stiintific, masurile privind stilul de viata precum o dieta sanatoasa si exercitii regulate fizice sunt cunoscute sa contribuie la o mai buna stare de spirit si buna dispozitie3,4. De asemenea, cercetarile indica si ca un aport regulat de cafea poate conduce la optimizarea majoritatii masuratorilor cognitive si celor privind starea de spirit6  ,timpilor de reactie si la sporirea starii de vigilenta7.  

Asist. Univ. Giuseppe Grosso, Department of Biomedical and Biotechnological Sciences, School of Medicine, Universitatea Catania, a comentat: "Exista dovezi care arata ca polifenolii din cafea pot traversa bariera hemato-encefalica, pot exercita efecte anti-neuroinflamatorii si chiar promova neurogeneza, rezultand astfel intr-un risc scazut de tulburari cognitive si afective”8-11.

Sondajul a analizat si obiceiurile de consum de cafea in zilele mai scurte, sugerand ca principalul motiv pentru care 29% dintre adulti au consumat cafea in aceasta perioada a fost de a se simti mai energizati; 20% au spus ca au baut cafea pentru a-si imbunatati starea de spirit si emotiile, in vreme ce 21% au spus ca acest lucru i-a ajutat sa ramana vigilenti si concentrati1.

Cafeaua si buna dispozitie, stare de vigilenta stimulata si putere de concentrare sporita

O analiza a studiilor deja existente a sugerat ca un consum de 75mg de cafeina (echivalentul unei cesti de cafea) la fiecare patru ore poate rezulta intr-o tendinta de buna dispozitie sustinuta pe parcursul zilei2. Studii suplimentare au constatat ca aroma cafelei poate imbunatati memoria functionala si stimula vigilenta12.De asemenea, in alte studii se sugereaza ca in afara de a consuma cafea pentru a se trezi, oamenii obisnuiesc sa o consume si pentru aspectele sociale pe care le presupune aceasta rutina, pentru a-si imbunatati puterea de concentrare, precum si pentru a avea mai multa energie fizica si a-si imbunatati starea de spirit13.

De asemenea, cafeaua poate actiona si ca un stimulent la nivelul creierului: accentuand starea de alerta, mentinand starea de trezire, imbunatatind viteza de functionare, mentinand vigilenta si promovand memoria, care sunt asociate cu atentia, starea de spirit si functia cognitiva14. Starea de spirit nu este modulata doar de cafeina, ci si de asteptarea ca un consum de cafeina imbunatateste dispozitia si atentia15.

Celor carora le lipseste energia de a face miscare in timpul iernii le poate fi de ajutor cafeaua. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a concluzionat ca exista o legatura intre consumul de cafeina si o mai buna performanta in exercitii de anduranta (exercitii aerobice care dureaza mai mult de 5 minute), capacitatea de anduranta si reducerea efortului sau oboselii percepute evaluate in timpul exercitiilor fizice16.

Institutul pentru Informatii Stiintifice despre Cafea a lansat, de asemenea, un videoclip care scoate in evidenta impactul negativ al lunilor de iarna asupra starii de spirit, precum si rolul pe care il poate avea un consum de cafea moderat in imbunatatirea acesteia.

Pentru a afla mai multe informatii despre studiile stiintifice despre cafea si sanatate vizitati: www.coffeeandhealth.org.

Note pentru editori

 • Consumul moderat de cafea poate fi definit ca 3-5 cesti pe zi, conform evaluarea Autoritatii Europene privind Siguranta Alimentelor despre siguranta cafeinei.

Referinte

 1. Sondaj paneuropean Censuswide pe adulti (martie 2021)
 2. Nehlig A. (2010) Is Caffeine a Cognitive Enhancer? J Alzheimers Dis. 20(S1):85-94
 3. Sarris J., et al. (2020) Multiple lifestyle factors and depressed mood: a cross-sectional and longitudinal analysis of the UK Biobank (N = 84,860). BMC Med, 18, 354
 4. Firth J., et al. (2020) Food and mood: how do diet and nutrition affect mental well being? BMJ, 369:m2382
  1. Kurlansik S.L., Ibay A.D. (2012) Seasonal Affective Disorder. Am Fam Physician, 1;86(11):1037-41
  2. Boolani A., et al. (2020) Caffeine-Containing, Adaptogenic-Rich Drink Modulates the Effects of Caffeine on Mental Performance and Cognitive Parameters: A Double-Blinded, Placebo-Controlled, Randomized Trial. Nutrients. 12(7):1922  
  3. Haskell-Ramsay CF., et al. (2018) The Acute Effects of Caffeinated Black Coffee on Cognition and Mood in Healthy Young and Older Adults. Nutrients. 10(10):1386
  4. Wasim S., et al. (2020) Neuroprotective and Neurodegenerative Aspects of Coffee and Its Active Ingredients in View of Scientific Literature. Cureus. Aug 5;12(8):e9578
  5. Vauzour, D. (2012) Dietary Polyphenols as Modulators of Brain Functions: Biological Actions and Molecular Mechanisms Underpinning Their Beneficial Effects. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, vol. 2012, Article ID 914273
  6. Nabavi, S.F., et al. (2017) Chlorogenic Acid and Mental Diseases: From Chemistry to Medicine. Current Neuropharmacology, 15(4):471-479
  7. Bayes, J., et al. (2020) Effects of Polyphenols in a Mediterranean Diet on Symptoms of Depression: A Systematic Literature Review. Advances in Nutrition, 11(3)
  8. Hawiset T. (2019) Effect of one-time coffee fragrance inhalation on working memory, mood, and salivary cortisol level in healthy young volunteers: a randomized placebo-controlled trial. Integr Med Res. 8(4):273-278
  9. Mahoney C., et al. (2018) Intake of caffeine from all sources and reasons for use by college students. Clin Nutr. 38(2):668-675
  10. Yuan Y., et al. (2020) Caffeine Effect on Cognitive Function during a Stroop Task: fNIRS Study, Neural Plast. 2020:8833134
  11. Dawkins L. et al. (2011) Expectation of having consumed caffeine can improve performance and mood. Appetite, 57:597-600.
  12. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) (2011) Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to caffeine and increase in physical performance during short-term high-intensity exercise (ID 737, 1486, 1489), increase in endurance performance (ID 737, 1486), increase in endurance capacity (ID 1488) and reduction in the rated perceived exertion/effort during exercise (ID 1488, 1490) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal, 9(4): 2053.
RETETE