Studiu ISIC: Consumul de cafea poate contribui la reducerea riscului de diabet de tip 2

Asociația Română a Cafelei prezintă un nou studiu publicat în Clinical Nutrition și finanțat de către Institutul pentru Informații Științifice despre Cafea (ISIC), potrivit căruia consumul de cafea poate contribui la reducerea riscului de diabet de tip 2 (DT2), mediat de diferențe în ceea ce privește biomarkerii inflamatori din organism. Cercetarea a evaluat mecanismele de bază prin care consumul de cafea poate contribui la reducerea riscului de DT2 și a constatat că o inflamație subclinică mai scăzută poate explica parțial această asociere.

Pouring coffee with smoke on a cup on wooden background

DT2 este parțial considerat o boală inflamatorie, astfel că, prin cercetarea efectului cafelei asupra biomarkerilor de inflamație, cum ar fi proteina C reactivă (CRP), care crește atunci când există inflamație în organism, studiul a încercat să înțeleagă mecanismele care stau la baza legăturii dintre un consum mai mare de cafea și un risc mai mic deDT23-9.

Cercetătorii au confirmat că o creștere a consumului de cafea cu o ceașcă pe zi a fost asociată cu un risc cu 4-6% mai mic de DT2. De asemenea, a identificat și alte posibile efecte favorabile, cum ar fi scăderea rezistenței la insulină, scăderea CRP, scăderea leptinei și concentrații mai mari de adiponectină la participanții din cohortă.

Consumul zilnic în cadrul cohortei de studiu a variat de la 0 la ~6 cești de cafea pe zi, constatările sugerând beneficii de la o ceașcă suplimentară pe zi, indiferent dacă indivizii se aflau la capătul inferior sau superior al acestui interval.

Datele din cohorta UK Biobank au sugerat, de asemenea, că modul în care este preparată cafeaua poate avea un impact asupra beneficiilor sale pentru sănătate. Cafeaua filtrată sau espresso a avut cea mai puternică asociere benefică cu un risc mai scăzut de DT2 și cu concentrații mai mici de CRP, alături de statutul de nefumător.

Studiul este realizat de o echipă condusă de Dr. Trudy Voortman, PhD, profesor asociat în epidemiologie nutrițională la Centrul Medical Universitar Erasmus din Rotterdam, având ca autor principal al studiului pe Dr. Carolina Ochoa-Rosales, PhD, cercetător postdoctoral la același institut.

Dr. Voortman a comentat: "Cafeaua este una dintre cele mai frecvent consumate băuturi la nivel mondial, iar efectele sale potențiale asupra sănătății fac obiectul unor cercetări științifice semnificative. Studiile anterioare au asociat un consum mai mare de cafea cu un risc mai mic de dezvoltare a DT2, dar mecanismele care stau la baza acestui fenomen au rămas neclare. Cercetările noastre arată că consumul de cafea este asociat cu diferențe în ceea ce privește nivelul biomarkerilor de inflamație din organism și, întrucât știm că DT2 este parțial o boală inflamatorie, acesta ar putea fi unul dintre mecanismele implicate. Aceste constatări ar putea sprijini, de asemenea, cercetările viitoare privind efectele cafelei asupra altor boli cronice legate de inflamație."

Cercetarea completează ansamblul existent de dovezi privind asocierea dintre consumul de cafea și un risc mai mic de DT2, ceea ce poate contribui la elaborarea de orientări privind modul în care schimbările în materie de nutriție și stil de viață sprijină strategiile de reducere a bolilor netransmisibile, cum ar fi DT2.

Acest studiu de cercetare, C-reactive protein partially mediates the inverse association between coffee consumption and risk of type 2 diabetes: The UK Biobank and the Rotterdam Study cohorts” a fost prezentat pentru prima dată la Conferința de Nutriție a ASN 2021 și la Sesiunile științifice Epi-Lifestyle 2021 organizate de Asociația Americană a Inimii, unde a primit premiul Paul Dudley White International Scholar Award 2021.

 

Referințe

  • Consumul moderat de cafea poate fi definit ca 3-5 cești pe zi, pe baza analizei Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară privind siguranța cofeinei2.
  • Pentru a citi o prezentare generală a cercetărilor privind cafeaua și DT2, vă rugăm să vizitați aici.
  1. Ochoa-Rosales C. et al. (2023) C-reactive protein partially mediates the inverse association between coffee consumption and risk of type 2 diabetes: the UK Biobank and the Rotterdam Study cohorts. Clinical Nutrition. Published online: https://doi.org/10.1016/j.clnu.2023.02.024
  2. EFSA (2015) Scientific Opinion on the Safety of Caffeine, EFSA Journal, 13(5):4102.
  3. Van Dam R.M. et al. (2002) Coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus. Lancet, 360:1477-1478.
  4. Huxley R. et al. (2009) Coffee, Decaffeinated Coffee, and Tea Consumption in Relation to Incident Type 2 Diabetes Mellitus. Arch Int Med, 169:2053-2063.
  5. Carlstrom M. and Larsson S.C. (2018) Coffee consumption and reduced risk of developing type 2 diabetes: a systematic review with meta-analysis. Nutr Revs,76(6):395-417
  6. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) (2015) Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Journal, 13(5):4102
  7. Jiang X. et al. (2014) Coffee and caffeine intake and incidence of type 2 diabetes mellitus: a meta-analysis of prospective studies. EJCN, 53(1):25-38.
  8. Ding M. et al. (2014) Caffeinated and decaffeinated coffee consumption and risk of type 2 diabetes: A systematic review and dose response meta-analysis. Diab Care, 37(2):569-586.
  9. Bhupathiraju S.N. et al. (2013) Caffeinated and caffeine free beverages and risk of type-2 diabetes. AJCN, 97(1):155-166.

 

Despre Asociaţia Română a Cafelei (ARC)

Înfiinţată în urmă cu 22 de ani, Asociaţia Română a Cafelei (ARC) promovează interesele comerciale şi economice ale industriei cafelei. Asociaţia Română a Cafelei sprijină crearea unei pieţe a cafelei competitive şi transparente, astfel încât consumatorii români să beneficieze de o cafea de cea mai bună calitate, la cele mai bune preţuri. ARC este deschisă tuturor societăţilor comerciale active din industria cafelei din România. Membrii ARC sunt: Strauss România (www.strauss-group.com), Nestlé România SRL (www.nestle.ro), Jacobs Douwe Egberts (www.jacobsdouweegberts.com) și Tchibo România (www.tchibo.ro). Informații despre cafea găsiți și pe site-ul Asociației Române a Cafelei: http://www.desprecafea.info/.

Pentru a vă alătura comunității iubitorilor de cafea, urmăriți paginile de Social Media: https://www.facebook.com/desprecafea.info/ și https://www.instagram.com/desprecafea/

 

Despre ISIC

Institutul pentru Informații Științifice despre Cafea (ISIC) este o organizație non-profit, înființată în 1990 și dedicată studiului și diseminării științei referitoare la "cafea și sănătate" Din 2003, ISIC susține, de asemenea, un program educațional paneuropean, lucrând în parteneriat cu asociațiile naționale de cafea din nouă țări pentru a transmite cunoștințele științifice actuale despre "cafea și sănătate" profesioniștilor din domeniul sănătății.

Activitățile ISIC se concentrează pe:

  • Studiul aspectelor științifice legate de "cafea și sănătate"
  • Colectarea și evaluarea studiilor și informațiilor științifice despre "cafea și sănătate"
  • Sprijinirea cercetării științifice independente privind "cafeaua și sănătatea"
  • Diseminarea activă a cercetărilor și cunoștințelor științifice echilibrate privind "cafeaua și sănătatea" către o gamă largă de părți interesate

 

PRELUARI IN MASS MEDIA (selectie):

FORBES
DOCTORUL ZILEI
RETAIL FMCG
REVISTA PIATA
ACASA.RO
PR WAVE
FAMILIA PRACTICA
e-FEMEIA
BONCAFE
FASHION8
24LIFE

 

 

 

RETETE