Impactul cafelei asupra performantei sportive

planta-de-cafea-768x511

Studii recente dezvaluie numeroase beneficii fizice si cognitive care ar putea imbunatati performanta sportivilor de toate tipurile in cadrul evenimentelor din aceasta vara

Pentru ca vara aceasta sunt programate numeroase evenimente sportive majore, din mai multe discipline, Asociatia Romana a Cafelei - ARC prezinta analiza celui mai recent studiu publicat de catre Institutul pentru Informatii Stiintifice despre Cafea in care este subliniat impactul pe care il are cafeaua, prin compusii bioactivi ai cafeinei, asupra performantei sportivilor.

O meta-analiza ampla asupra a 21 de studii sugereaza ca aceasta actiune a cafeinei se produce la nivelul mai multor elemente ale activitatii fizice, inclusiv anduranta si forta musculara. Analiza sugereaza si ca efectul asupra performantei aerobe (de durata mai lunga) pare sa fie mai mare decat cel in cazul exercitiilor anaerobe (exercitii intense de scurta durata)1. De fapt, anduranta aeroba pare sa fie tipul de exercitiu cu cele mai constante beneficii moderate spre mari ale consumului de cafeina1.

Dr. J. W. Langer, un medic din Danemarca, expert in nutritie si conferentiar in farmacologia medicala de la Universitatea din Copenhaga, a comentat:

„Cand vine vorba de cafea si substanta activa a acesteia, cafeina, rezultatele sunt foarte clare pentru sportivi: cafeina poate contribui la imbunatatirea performantei fizice. Numeroase studii arata ca sportivii care consuma cafeina inainte de o cursa sau un eveniment sportiv pot avea o viteza si o anduranta mai mare si se recupereaza mai rapid decat cei care nu au parte de acest imbold suplimentar. Acest lucru se aplica in special evenimentelor de anduranta precum alergatul pe distante lungi”.

La inceputul acestui an, International Society of Sports Nutrition (ISSN) si-a actualizat pozitia oficiala asupra cafeinei si performantei fizice pentru a sustine ideea ca un aport suplimentar de cafeina poate intensifica anumite aspecte ale performantei activitatii fizice2. Aceste aspecte sunt subliniate in studiul recent asa cum se arata mai jos. Pozitia ISSN concluzioneaza ca beneficiile consumului unei cantitati mici spre moderate de cafeina includ: imbunatatirea andurantei musculare, a vitezei miscarii si fortei musculare, imbunatatirea capacitatii de sprint, a sariturii si a performantei in aruncare, precum si a diferitelor actiuni aerobe si anaerobe specifice activitatii sportive2.

Dr. Langer, de asemenea un alergator pasionat, care a participat la peste 400 de maratoane a adaugat: „Daca cafeaua va ajuta sa va puneti in miscare dimineata, stabiliti momentul oportun pentru a consuma cafea la inceputul cursei. Daca obisnuiti sa consumati una sau doua cesti de cafea in fiecare dimineata, cu siguranta trebuie sa consumati o cantitate similara si in ziua cursei”.

Mai jos sunt prezentate cateva exemple despre cum se manifesta efectul cafelei asupra performantei sportive. Pentru studii stiintifice suplimentare accesati www.coffeeandhealth.org.

Imbunatatirea performantei pentru alergatorii pe distante medii

Un studiu din 2019 asupra unui grup de alergatori amatori, care a explorat efectele formelor alternative de suplimentare a aportului de cafeina, a identificat dovezi ale unei performantei imbunatatite in timpul exercitiilor aerobe. Desi persoanele au prezentat rezultate diferite, constatarile in general au aratat ca indiferent de forma de administrare, o doza moderata de supliment de cafeina produce un beneficiu valoros asupra performantei la alergarea pe o distanta de 5 km comparativ cu un placebo3.

Impactul cafelei asupra vigilentei si timpului de reactie in sport

In situatiile in care vigilenta si atentia sunt critice pentru performanta in sport, o analiza efectuata in acest an a concluzionat ca aportul redus sau moderat de cafeina inainte si/sau in timpul exercitiului pot ajuta la imbunatatirea aspectelor functiei cognitive care sunt importante in performanta sportiva. Mai exact, cercetatorii au sugerat ca un aport de cafeina poate imbunatati nivelurile raportate de energie, dispozitie si atentie si, suplimentar, poate imbunatati timpul de reactie, memoria sau poate combate oboseala4.

Beneficii clare in ce priveste performanta sportiva atat pentru cei care consuma cafea regulat, cat si pentru consumatorii ocazionali

Aportul de cafeina ar putea fi atat in beneficiul celor care consuma cafea regulat, dar si al celor care o consuma ocazional, sugereaza un studiu privind exercitiile de rezistenta si sariturile5 si un altul care a supus un numar de ciclisti unui test6 pentru a stabili timpul necesar pentru parcurgerea pe bicicleta a unei distante de 5 km. Ambele studii au sugerat imbunatatiri cu un volum similar de cafeina atat in performanta celor care consuma regulat, cat si a celor care consuma mai putina cafeina.

Consumul de cafea sustine hidratarea sportivilor

Hidratarea este importanta pentru sportivi. Desi cafeina in sine poate avea un usor efect diuretic, contributia la aportul total de lichide de la o ceasca de cafea este notabil. Un studiu a constatat ca nu exista diferente semnificative in nivelul de hidratare masurat intre cei care consuma cafea sau cei si cei care beau apa, concluzionand un consum moderat de cafea la  barbatii are beneficii asupra hidratarii similare cu apa7.

Performanta imbunatatita pentru atletii barbati profesionisti

De asemenea, un studiu a mai aratat si ca o ceasca de cafea tare consumata cu o ora inainte de o cursa de atletism la nivel competitiv de 1,6 km poate imbunatati timpul de performanta in randul atletilor barbati profesionisti cu aproape 2%. Intr-un studiu dublu-orb, randomizat, transversal, controlat prin placebo, la nivelul grupului care a consumat cafea, o cursa a fost finalizata cu aproape cinci secunde mai repede decat atunci cand s-a consumat placebo si cu aproape patru secunde mai repede decat atunci cand s-a consumat cafea decafeinizata.8

Intensificarea performantei fizice a fotbalistilor

O analiza recenta sugereaza ca un aport de cafeina cu 50-60 de minute inainte de antrenament ar putea aduce imbunatatiri valoroase la anumite abilitati asociate performantei fizice a fotbalistilor. Aceste imbunatatiri includ performanta la sarituri si sprintul repetat si la distanta de alergat. Cercetatorii au remarcat si faptul ca aportul de cafeina nu parea sa cauzeze un nivel ridicat al markerilor pentru leziuni musculare sau modificari ale efortului perceput in timpul antrenamentului de fotbal9.

Un alt studiu a descoperit ca o anumita doza de cafeina era eficienta pentru imbunatatirea timpului pana la epuizare, a inaltimii sariturii pe verticala si a ratei de efort perceput in randul jucatorilor de fotbal de gen masculin, intr-un studiu care a simulat conditiile de efort ale unui joc de fotbal, indiferent de diferentele de sanatate cardio-respiratorie sau neuromusculara10.

Insa, o analiza sistemica ulterioara a sugerat ca nu exista imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste performanta aeroba si anaeroba a jucatorilor care au consumat cafeina11. Desi anumite concluzii sunt incurajatoare, rezultatele contradictorii ale studiilor sunt o dovada a faptului ca acesta este un domeniu in care sunt necesare mai multe cercetari.

Mai multe informatii despre cafea regasiti si pe site-ul Asociatiei Romane a Cafelei: http://www.desprecafea.info/. Pentru a va alatura comunitatii iubitorilor de cafea, urmariti paginile de Social Media: https://www.facebook.com/desprecafea.info/ si https://www.instagram.com/desprecafea/.

Despre Asociatia Romana a Cafelei (ARC)

Infiintata in martie 2001, Asociatia Romana a Cafelei (ARC) promoveaza interesele comerciale si economice ale industriei cafelei. Asociatia Romana a Cafelei sprijina crearea unei piete a cafelei competitive si transparente, astfel incat consumatorii romani sa beneficieze de o cafea de cea mai buna calitate, la cele mai bune preturi. ARC este deschisa tuturor societatilor comerciale active din industria cafelei din Romania. Membrii ARC sunt: Strauss Romania (www.strauss-group.com), Nestlé Romania SRL (www.nestle.ro), Jacobs Douwe Egberts (www.jacobsdouweegberts.com) si Tchibo Romania (www.tchibo.ro).                   

Note pentru editori

 • Consumul moderat de cafea poate fi definit ca 3-5 cesti pe zi, conform evaluarea Autoritatii Europene privind Siguranta Alimentelor despre siguranta cafeinei12.

Despre ISIC

Institutul pentru Informatii Stiintifice despre Cafea (ISIC) este o organizatie non-profit, infiintata in 1990 si dedicata studierii si publicarii de date stiintifice despre „cafea si sanatate”. Din 2003, ISIC sustine si un program de educare paneuropean, in parteneriat cu asociatii nationale de cafea din noua tari pentru a transmite informatii de actualitate si stiintifice despre „cafea si sanatate” profesionistilor din domeniul sanatatii.

Activitatile ISIC vizeaza:

 • studiul chestiunilor stiintifice legate de „cafea si sanatate”
 • colectarea si evaluarea studiilor si informatiilor stiintifice despre „cafea si sanatate”
 • sprijinirea studiilor independente de cercetare despre „cafea si sanatate”
 • diseminarea activa a studiilor stiintifice si cunostintelor despre „cafea si sanatate” diferitelor parti relevante

ISIC respecta principiile etice ale cercetarii stiintifice in toate activitatile sale. Comunicarile ISIC se bazeaza pe o stiinta solida si sunt fundamentate de studii stiintifice derivate din jurnale evaluate inter-pares si alte publicatii. Membrii ISIC sunt sase dintre principalele companii producatoare de cafea din Europa: illycaffèJacobs DouweEgbertsLavazza, NestléPaulig si Tchibo.

 Referinte

 1. Grgic J. et al. (2020) Wake up and smell the coffee: caffeine supplementation and exercise performance-an umbrella review of 21 published meta-analyses. Br J Sports Med, 54(11):681-688.
 2. Guest N.S. et al. (2021) International society of sports nutrition position stand: caffeine and exercise performance. J Int Soc Sports Nutr, 18,1.
 3. Whalley P.J. et al. (2019) The Effects of Different Forms of Caffeine Supplement on 5-km Running Performance. Int J Sports Physiol Perform, 1-5.
 4. Calvo J.L. et al. (2021) Caffeine and Cognitive Functions in Sports: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 13(3):868.
 5. Grgic J. & Mikulic P. (2020) Acute effects of caffeine supplementation on resistance exercise, jumping, and Wingate performance: no influence of habitual caffeine intake. European Journal of Sport Science, published online.
 6. Clarke N.D. & Richardson D.L. (2020) Habitual caffeine consumption does not affect the ergogenicity of coffee ingestion during a 5km cycling time trial. Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism, published online.
 7. Killer S.C. et al. (2014) No Evidence of Dehydration with Moderate Daily Coffee Intake: A Counterbalanced Cross-Over Study in a Free-Living Population. PLoS ONE, 9(1): e84154.
 8. Clarke N.D. et al. (2018) Coffee Ingestion Enhances 1-Mile Running Race Performance. Int J Sports Physiol Perform, 1;13(6):789-794.
 9. Mielgo-Ayuso J. et al. (2019) Caffeine Supplementation and Physical Performance, Muscle Damage and Perception of Fatigue in Soccer Players: A Systematic Review. Nutrients, 11(2):440.
 10. Apostolidis A. et al (2020) Caffeine supplementation is ergogenic in soccer players independent of cardiorespiratory or neuromuscular fitness. J. Int. Soc. Sports Nutr, Volume 17 (1).
 11. Ferreira R.E.S. et al. (2021) Effects of Caffeine Supplementation on Physical Performance of Soccer Players: Systematic Review and Meta-Analysis. Sports Health, published online ahead of print.
 12. EFSA (2015) Scientific Opinion on the Safety of Caffeine, EFSA Journal, 13(5):4102.
RETETE