Istoria cafelei

istoria

Legenda potrivit careia cafeaua a devenit una dintre cele mai populare bauturi ale lumii:

Povestea lui Kaldi, pastorul de capre, este teoria cea mai raspandita referitoare la modul in care cafeaua a devenit una dintre bauturile preferate ale lumii. Cu peste 1000 de ani in urma, in Kaffa, cunoscuta acum sub numele de Etiopia, Kaldi a observat ca pana si caprele cele mai batrane erau la fel de sprintene ca si iezii dupa ce mestecau fructele unui anumit arbust.

Kaldi i-a vorbit despre acest lucru staretului de la manastirea din localitate, care a decis sa experimenteze planta si a constatat ca „fiertura” obtinuta din aceste fructe ii ajuta pe calugari sa nu adoarma in timpul rugaciunilor.

Comerciantii venetieni au adus cafeaua in Europa in 1615, insa au existat numerosi opozanti care si-au manifestat reticenta fata de cafea in mod fatis, numind-o „inventia amara a Satanei”, clericul local a condamnat-o, iar controversa a fost atat de mare incat s-a solicitat interventia Papei Clement VIII. Din fericire, acesta a hotarat sa guste bautura si i-a placut atat de mult incat si-a dat aprobarea papala.

RETETE