Un studiu de cercetare ofera noi informatii cu privire la modificarile functionale pe care le aduce consumul regulat de cafea asupra creierului

efectul-cafelei-asupra-creierului

Studiul este primul care exploreaza efectul consumului de cafea asupra retelei neuronale la acest nivel de detalii1. Rezultatele au ajutat la o intelegere moderna a catorva dintre efectele observate in studiile existente asupra cafelei; inclusiv control motor imbunatatit, vigilenta sporita si beneficii pentru invatare si memorie1.

 Un nou studiu publicat in Molecular Psychiatry si sponsorizat de Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC), ofera informatii unice cu privire la modificarile functionale si de conectivitate care au loc in creierul persoanelor care consuma cafea in mod regulat1. Acesta include constatari conform carora, in repaus, consumatorii de cafea au prezentat un grad redus de conectivitate in doua zone ale creierului (cunoscute drept precuneusul drept si cortexul insular drept), indicand efecte precum control motor imbunatatit si vigilenta sporita (ajutandu-i sa poata reactiona mai bine la un stimul), in comparatie cu persoanele care nu consuma cafea1.

Tipare de conectivitate mai eficienta au fost constatate si in alte zone ale creierului (inclusiv in cerebel si intre talamus si cerebel), in concordanta cu efectele care includ controlul motor imbunatatit in randul consumatorilor de cafea, in comparatie cu persoanele care nu consuma cafea1.

Alte rezultate au inclus o crestere a activitatii dinamice observata in mai multe zone cerebrale si sub-corticale ale creierului in randul consumatorilor de cafea, in concordanta cu efectele care includ o reducere a ratacirii gandurilor, cresteri ale atentiei, vigilentei si excitarii, precum si invatare si memorie imbunatatite. Simplu spus, aceste modificari sugereaza o mai buna abilitate de concentrare. Aceste zone ale creierului includ cerebelul, striatumul, talamusul, parahipocampusul si girusurile lingual si inferior occipital1.

Interesant de remarcat, diferentele structurale si de conectivitate observate in randul persoanelor care consuma cafea in mod regulat in acest studiu s-au produs si in randul celor care nu consuma in mod obisnuit, la scurt timp dupa ce au consumat o ceasca de cafea. Acest lucru indica faptul ca o cantitate de cafea poate impune aceste modificari intr-o perioada scurta de timp si ca aceste efecte sunt determinate de cafea1.

Cercetarea a fost realizata de o echipa condusa de Profesorul Nuno Sousa, din cadrul Scolii de Medicina, Universitatea din Minho, Portugalia. Cercetatorii au utilizat tehnologia denumita imagistica prin rezonanta magnetica functionala (IRMf), pentru a compara conectivitatea si structura creierului a 31 de consumatori de cafea (care consuma cafea in fiecare zi) si 24 de persoane care nu consuma cafea; in repaus, in cursul efectuarii unei sarcini si imediat dupa consumul unei cesti de cafea1.

Profesorul Nuno Sousa a declarat: “Este pentru prima data cand a fost studiat efectul consumului regulat de cafea asupra retelei neuronale la acest nivel de detalii. Utilizand tehnologia IRMf, am putut observa in timp real efectul cafelei asupra structurii si conectivitatii functionale a creierului, precum si diferentele intre persoanele care consuma cafea in mod regulat si cele care nu consuma. Aceste rezultate – cel putin partial – au ajutat la o intelegere moderna a catorva dintre efectele observate in studiile existente asupra cafelei; inclusiv control motor imbunatatit, vigilenta sporita si beneficii pentru invatare si memorie.”

Efectul cafeinei si cafelei asupra performantei mentale a fost studiat masiv pana in prezent, studiile anterioare demonstrandu-i efectele in ceea ce priveste imbunatatirea atentiei, vigilentei si excitatiei2,3, controlul motor4, precum si invatarea si memoria5,6. Aceste noi rezultate completeaza studiile in domeniu, oferind informatii cu privire la modificarile structurale din spatele acestor efecte1.

Mai multe informatii despre cafea regasiti si pe site-ul Asociatiei Romane a Cafelei: http://www.desprecafea.info/. Pentru a va alatura comunitatii iubitorilor de cafea, urmariti paginile de Social Media: https://www.facebook.com/desprecafea.info/ si https://www.instagram.com/desprecafea/.

Despre Asociatia Romana a Cafelei (ARC)

Infiintata in martie 2001, Asociatia Romana a Cafelei (ARC) promoveaza interesele comerciale si economice ale industriei cafelei. Asociatia Romana a Cafelei sprijina crearea unei piete a cafelei competitive si transparente, astfel incat consumatorii romani sa beneficieze de o cafea de cea mai buna calitate, la cele mai bune preturi. ARC este deschisa tuturor societatilor comerciale active din industria cafelei din Romania. Membrii ARC sunt: Strauss Romania (www.strauss-group.com), Nestlé Romania SRL (www.nestle.ro), Jacobs Douwe Egberts (www.jacobsdouweegberts.com) si Tchibo Romania (www.tchibo.ro).

Note catre editori

  • Consumul moderat de cafea poate fi definit ca 3–5 cesti pe zi, conform analizei Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara asupra sigurantei cafelei7.

 Autorul raportului

  • Profesor Nuno Sousa, Scoala de Medicina, Universitatea din Minho, Portugalia.

 Referinte

  1. Magalhaes R et al. (2021) Habitual coffee drinkers display a distinct pattern of brain functional connectivity. Molecular Psychiatry. Published online ahead of print: https://www.nature.com/articles/s41380-021-01075-4
  2. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) (2011) Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to caffeine and increased fat oxidation leading to a reduction in body fat mass (ID 735, 1484), increased energy expenditure leading to a reduction in body weight (ID 1487), increased alertness (ID 736, 1101, 1187, 1485, 1491, 2063, 2103) and increased attention (ID 736, 1485, 1491, 2375) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/20061.EFSA Journal, 9(4):2054.
  3. Kahathuduwa CN, et al. (2018) l – Theanine and caffeine improve target-specific attention to visual stimuli by decreasing mind wandering: a human functional magnetic resonance imaging study. Nutrition Research, 49:67–78.
  4. McLellan TM et al. (2016) A review of caffeine’s effects on cognitive, physical and occupational performance. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 71:294-312.
  5. Klaassen EB, et al. (2013) The effect of caffeine on working memory load-related brain activation in middle-aged males. Neuropharmacology, 64:160–7.
  6. Haller S, et al. (2017) Caffeine impact on working memory-related network activation patterns in early stages of cognitive decline. Neuroradiology, 4:387–95.
  7. EFSA (2015) Scientific Opinion on the Safety of Caffeine, EFSA Journal, 13(5):4102.
RETETE