Reducea riscului de diabet zaharat de tip 2 cu 25%

diabetInstitutul de Informare pentru Stiinta Cafelei (ISIC) subliniaza cele mai recente cercetari privind consumul de cafea si riscul redus de a dezvolta diabet zaharat de tip 2

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, Institutul de Informare pentru Stiinta Cafelei (ISIC) a publicat raportul sau anual prezentand cele mai recente cercetari privind cafeaua si diabetul zaharat de tip 2. Mai mult de 380 de milioane de oameni din intreaga lume au diabet zaharat, cu un efort economic de 548 miliarde dolari, fiind unul dintre cele mai importante probleme de sanatate la nivel mondial.1 Raportul cercetarii concluzioneaza ca un consum regulat, moderat de cafea poate reduce riscul unei persoane de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Principalele concluzii ale cercetarii sunt:

  • Datele epidemiologice arata ca un consum de trei - patru cesti de cafea pe zi este asociat cu un risc de aproximativ 25% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu un consum mai mic de doua cani pe zi sau chiar deloc.2,3
  • Cercetarea a sugerat, de asemenea, o asociere inversa (adică favorabila): cu fiecare ceasca de cafea in plus se reduce riscul relativ de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 cu 7 - 8%.2,3
  • Cercetarile indica faptul ca este putin probabil ca pentru acest efect sa fie responsabila cofeina. O meta-analiza recenta a sugerat ca atat consumul de cafea cu cofeina, cat si cel cu cafea decofeinizata este asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2.4
  • Lucrarile recente5 sugereaza ca tipul de cafea poate afecta si puterea de asociere inversa (de exemplu, favorabila). Cafeaua filtrata are un efect protector mai mare decat cafeaua fiarta si cafeaua decofeinizata are un efect protector mai mare decat cafeaua cu cofeina.

Raportul “Coffee and Health”privind diabetul este la a treia editie. Primul raportul a fost realizat în urma unui simpozion la Congresul Mondial pentru Prevenirea Diabetului, care a avut loc în 2012. In fiecare an, raportul este actualizat cu noi studii publicate care se incadreaza in corpul de cercetare al acestui domeniu.

Referinte

1 Federatia Internationala de Diabet (2013) Atlas de diabet, editia a 6-a.

2 Huxley R. et al. (2009) Consumul de cafea, cafea decofeinizata si de ceai in relatie cu incidentul de diabet zaharat tip 2. Arch Intern Med, 169:2053-63.

3 Zhang Y. et al. (2011) Consumul de cafea si incidenta diabetului de tip 2 la barbati si femei, cu toleranta normală la glucoza: Studiul “Strong Heart”. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 21(6):418-23.

4 Jiang X. et al. (2014) Consumul de cafea si cofeina si incidenta diabetului zaharat de tip 2: o meta-analiza a studiilor prospective. European Journal of Nutrition, 53(1):25–38.

5 Muley A. et al. (2012) Cafeaua reduce riscul de diabet zaharat de tip 2?: o analiza sistematica. Current Diabetes Reviews. 8:162-8.

RETETE