Siguranta consumului de cafea

mocha

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a publicat Avizul Final stiintific privind siguranta consumului de cafea. Institutul de Informare pentru Stiinta Cafelei (ISIC) saluta acest Aviz, care sprijina punctul lor de vedere cu privire la stiinta din spatele cafelei, cafeinei si sanatatii.

EFSA a concluzionat ca dozele unice de cafeina de pana la 200 mg si dozele zilnice de pana la 400 mg nu ridica probleme de siguranta pentru adultii din Europa. Aceasta concluzie nu reprezinta o limita superioara recomandata pentru consumul de cafeina; se confirma faptul ca un consum de cafeina moderat, de aproximativ 400 mg de cafeina sau echivalentul a pana la 5 cesti de cafea pe zi, poate face parte dintr-o alimentatie echilibrata si un stil de viata activ.

Alte rezultate se refera la:

•          Dozele unice de cafeina de pana la 200 mg sunt considerate sigure pentru adulti (18-65 ani) inclusiv atunci cand sunt consumate cu doua ore mai putin inainte de exercitii fizice intense.

•          Pentru femeile gravide, aportul de cafeina de pana la 200 mg pe zi este considerat sigur pentru fat.

•          Se considera ca aportul zilnic de pana la 200 mg de cafeina consumat de femeile care alapteaza este sigur pentru nou nascut.

•          Dozele unice de 100 de mg pot creste latenta somnului (timpul necesar pentru a adormi) si pot scurta timpul de somn in cazul unor adulti, in special atunci cand cafeina este consumata aproape de ora de culcare.

 Cafea, cafeina si sanatate

 Milioane de oameni din intreaga lume se bucura de cafea, iar componentele sale au fost cercetate pe larg. Luate in ansamblu, cercetarile indica faptul ca un consum moderat de  cafeina (de obicei 3-5 cani pe zi) are efecte pozitive atat asupra performantelor mentale, cat si asupra rezistentei fizice. Cercetatorii sugereaza ca un consum moderat de cafea pe tot parcursul vietii ar putea reduce riscul de afectiuni neurodegenerative (precum declinul cognitiv corelat cu varsta, boala Alzheimer si boala Parkinson), diabetul zaharat de tip 2 si o serie de boli de ficat (cum ar fi fibroza hepatica, ciroza, bolile de ficat gras si Hepatita C).

RETETE