Ultimele cercetari sugereaza ca un consum moderat de cafea nu este asociat
cu o crestere a riscului de boli cardiovasculare
Institutul de Informare pentru Stiinta Cafelei prezinta ultimele cercetari privind legatura dintre consumul de cafea si sanatatea cardiovasculara cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii
Pentru a sarbatori Ziua Mondiala a Inimii pe 29 septembrie 2013, Institutul de Informare pentru Stiinta Cafelei (ISIC) si-a completat website-ul Cafea si Sanatate cu o rubrica speciala care prezinta studiile publicate in 2013 , examinand relatia dintre cafea, sanatate cardiovasculara si factorii cheie de risc.
Cafeaua este savurata de milioane de oameni din intreaga lume si este una dintre cele mai studiate elemente din alimentatia noastra. Noi studii se adauga permanent la numarul mare de cercetari stiintifice deja existente, care sugereaza in general ca un consum moderat de cafea nu prezinta efecte nocive asupra sanatatii cardiovasculare.
Printre studiile recente, o noua lucrare de analiza1 evidentiaza faptul ca in cazul oamenilor sanatosi, consumul moderat de cafea nu afecteaza sanatatea cardiovasculara. In plus, un alt studiu 2 arata ca un consum ridicat de cafea prezinta o asociere inversa cu riscul de boli cardiovasculare sau atac cerebral in randul populatiei generale.
Studii semnificative au fost dedicate investigarii asocierilor dintre consumul de cafea si factorii cheie de risc pentru boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea (tensiune arteriala crescuta) si colesterol marit. Majoritatea dovezilor arata ca un consum regulat si moderat de cafea cu cafeina nu prezinta un efect pe termen lung asupra tensiunii arteriale si nu creste riscul de hipertensiune.
Majoritatea dovezilor arata ca efectul cafelei asupra colesterolului depinde de modalitatea de preparare. Cafeaua nefiltrata creste nivelul colesterolului seric, insa cafeaua filtrata si cafeaua solubila afecteaza intr-o mai mica masura colesterolul deoarece majoritatea compusilor ce maresc nivelul colesterolului sunt retinuti pe hartia de filtru. Un studiu recent arata ca un consum moderat de cafea filtrata poate avea un efect nefavorabil asupra colesterolului plasmatic3, totusi mai multe cercetari sunt necesare pentru a evalua acest aspect.
In 2013 au fost derulate numeroase studii privind legatura dintre cafea si mortalitate.
Un studiu4 a aratat o crestere cu 21% a ratei mortalitatii in randul oamenilor sub 55 de ani care consuma peste 28 de cesti de cafea pe saptamana. Totusi, datele recente dintr-o meta-analiza si o revizuire sistematica5 au evaluat 23 de studii, concluzionand ca, dimpotriva, consumul de cafea prezinta o asociere inversa cu riscul de mortalitate.
Pentru mai multe informatii despre cafea si sanatatea cardiovasculara click aici.
Bibliografie
1 Rebello S.A. & van Dam R.M. (2013) Coffee Consumption and Cardiovascular Health: Getting to the Heart of the Matter. Current Cardiology Reports, 15:403.
2 Kokubo Y. et al. (2013) The Impact of Green Tea and Coffee Consumption on the Reduced Risk of Stroke Incidence in Japanese Population: The Japan Public Health Center-Based Study Cohort. Stroke, published online ahead of print.
3 Correa T.A.F. et al. (2013) Paper filtered coffee increases cholesterol and inflammation biomarkers independent of roasting degree. Nutrition, 29(7-8):977-81.
4 Liu J. et al. (2013) Association of coffee consumtpion with all-cause and cardiovascular disease mortality. Mayo Clinic Proceedings, published online ahead of print.
5 Malerba S. et al. (2013) A meta-analysis of prospective studies of coffee consumtpion and mortality for all causes, cancers and cardiovascular disease. European Journal of Epidemiology, 28(7):527-539.
Note pentru editori
DESPRE ISIC
Institutul de Informare pentru Stiinta Cafelei, (ISIC) este o organizatie non-profit, infiintata in 1990, dedicata derularii de studii privind legatura dintre „cafea si sanatate” si prezentarii rezultatelor acestora. Incepand cu 2003, ISIC sprijina un program educational pan- European, in parteneriat cu asociatii nationale ale cafelei din noua tari. Scopul este de a le furniza profesionistilor din domeniul sanatatii informatii stiintifice actualizate cu privire la “cafea si sanatate “.
Activitatile ISIC se concentreaza pe urmatoarele domenii:
- Studierea aspectelor stiintifice referitoare la “cafea si sanatate “.
- Colectarea si evaluarea studiilor si informatiilor stiintifice referitoare la “cafea si sanatate“.
- Sprijinirea cercetarilor stiintifice independente referitoare la “cafea si sanatate “.
- Diseminarea activa a dovezilor si cunostintelor stiintifice echilibrate referitoare la “cafea si sanatate “ pentru un numar mare de factori de interes.
ISIC respecta etica cercetarilor stiintifice in toate activitatile sale. Comunicarile ISIC se bazeaza pe date stiintifice solide, dovezi si studii stiintifice obtinute din reviste stiintifice si alte publicatii.
Membrii ISIC sunt cele sapte mari companii europene din domeniul cafelei: illycaffè, Mondelēz International, Lavazza, Nestlé, Paulig, DE Master Blenders 1753 si Tchibo.
Despre coffeeandhealth.org
Website-ul www.coffeeandhealth.org este o resursa stiintifica dezvoltata pentru profesionistii din domeniul sanatatii si alti specialisti, oferind cele mai recente informatii si studii despre cafea, cafeina si sanatate.