Aroma, aspectul vizual si modul in care este prezentata cafeaua ofera o gama variata de experiente senzoriale

cafeaua-unul-dintre-produsele-cele-mai-studiate-din-lume

Stiati ca mirosul cafelei se afla printre primele zece cel mai usor de recunoscut sau 70%-75% din consumul ocazional de cafea se intampla acasa, cafeaua fiind bautura principala pentru mai mult de jumatate din ocaziile de dimineata?

Cafeaua ofera un amestec complex de diferite arome, care produc impreuna o gama de experiente senzoriale. Atunci cand consumam cafea, experienta senzoriala completa se intinde pe intreaga perioada a prepararii pana la consum. Poate incepe cu aroma cafelei resimtita la deschiderea recipientului, la sugestiile vizuale observate atunci cand preparam cafeaua, inclusiv culoarea cafelei si prezenta cremei sau a spumei cafelei.

Aroma cafelei provine din diferiti compusi volatili produsi prin prajirea cafelei. Uleiul din cafea, care reprezinta aproape 10% din boabele prajite de cafea, genereaza mare parte din savoarea sa. Prajirea declanseaza o serie de procese in boabe, generand dezvoltarea compusilor volatili care contribuie la profilul aromatic.

Aspectul vizual al cafelei si modul in care este prezentata poate juca de asemenea un rol important in experienta multi-senzoriala si poate chiar avea un impact asupra gustului perceput al cafelei. Cercetarile au sugerat ca culoarea cestii in care se serveste poate avea un impact asupra perceptiei de gust al cestii de cafea. De exemplu, intr-un studiu a fost aratata o cana alba pentru a spori intensitatea cafelei si a fost descrisa ca mai putin dulce comparativ cu cea servita intr-o cana transparenta sau albastra 1.

foto-2-material-de-presa-asociatia-romana-a-cafelei

Un alt studiu privind arta prepararii latte a sugerat ca o forma dreptunghiulara, comparativ cu o forma mai rotunda, influenteaza asteptarile oamenilor cu privire la preferinta, gustul amar si calitatea bauturii2. Subtierea consistentei cafelei a fost de asemenea asociata unei arome si savori mai slabe a cafelei 3.

Cafeaua este unul dintre produsele cele mai studiate din lume, fiind subiectul a mii de studii stiintifice, la fel ca si cafeina. Un lucru este clar si anume ca un consum moderat este benefic.

Cafeina este un compus activ farmacologic din cafea si un stimulent usor al sistemului central nervos 4,5. Cafeina se regaseste in aproape 60 de specii de plante inclusiv cacao, nucile de kola, frunzele de ceai si boabele de cafea fiind cele mai cunoscute5.

Pentru a va alatura comunitatii iubitorilor de cafea, urmariti paginile de Social Media: https://www.facebook.com/desprecafea.info/ si  https://www.instagram.com/desprecafea/.

Despre Asociatia Romana a Cafelei (ARC)

Infiintata in martie 2001, Asociatia Romana a Cafelei (ARC) promoveaza interesele comerciale si economice ale industriei cafelei. Asociatia Romana a Cafelei sprijina crearea unei piete a cafelei competitive si transparente, astfel incat consumatorii romani sa beneficieze de o cafea de cea mai buna calitate, la cele mai bune preturi. ARC este deschisa tuturor societatilor comerciale active din industria cafelei din Romania. Membrii ARC sunt: Strauss Romania (www.strauss-group.com), Nestlé Romania SRL (www.nestle.ro), Jacobs Douwe Egberts (www.jacobsdouweegberts.com) si Tchibo Romania (www.tchibo.ro).

Referinte.

  1. Steinhart H. et al. (2012) Flavour Perception of White Coffee Beverages- Influence of milk processing. ASIC Proceedings of 22nd International Coffee Conference on Coffee Science – Coffee and Aroma Chemistry. Available at: http://www.asic-cafe.org/proceedings/3591/toc/25/conf
  2. Van Doorn, G. et al. (2015) Latté art influences both the expected and rated value of milk-based coffee drinks. Journal of Sensory Studies, 30(4):305–315.
  3. Van Doorn G.H., Wuillemin D. and Spence C. (2014) Does the colour of the mug influence the taste of the coffee? Flavour, 3:10, DOI: 10.1186/2044-7248-3-10.
  4. de Mejia E.G and Ramirez-Mares M.V (2014) Impact of caffeine and coffee on our health. Trends Endocrinol Metab, 25(10):489-92.
  5. Noguchi K. et al (2015) Effect of caffeine contained in a cup of coffee on microvascular function in healthy subjects. J Pharmacol Sci, 127(2):217-22.
RETETE