Consumul de cafea poate reduce riscul de cancer la ficat
Institutul de Informare pentru Stiinta Cafelei (ISIC) apreciaza rezultatele unui nou raport Dieta, nutritie, activitate fizica si cancer la ficat, publicat in parteneriat cu Institutul American pentru Cercetarea Cancerului si Fondul Mondial pentru Cercetarea Cancerului si Actualizarea Permanenta a Proiectelor (CUP)1. In raport se constata ca un consum de cafea moderat poate reduce riscul de cancer la ficat, o boala care este a doua cauza a deceselor provocate de cancer la nivel mondial2. In Europa, sunt diagnosticate anual aproximativ 63.500 de cazuri noi3.
Cafeaua contine o varietate de compusi naturali care sunt in prezent studiati pentru potentialul lor anti-cancerigen. "De exemplu, se poate actiona asupra enzimelor hepatice care elimina substantele cancerigene", a declarat dr. Stephen Hursting, cercetator la Universitatea din Carolina de Nord Chapel Hill și unul dintre expertii CUP. "Inca nu este posibila determinarea cantitatii sau a modului de preparare care ofera o protectie optima, deoarece cafeaua este consumata in o varietate de moduri."
Analizand colectiv 34 studii care au implicat peste 8,2 milioane de persoane si peste 24.500 de cazuri de cancer la ficat, noul raport prezinta cele mai revizuite date globale de cercetare in profunzime care coreleaza dieta, activitatea fizica si greutatea cu riscul de a dezvolta cancer la ficat. Acesta continua raportul CUP din 2013, in care s-a precizat ca proprietatile cafelei ofera protectie impotriva cancerului de endometru.
Concluziile actualului raport ofera sprijin suplimentar echipei de cercetare care sugereaza ca un consum de cafea moderat (3-5 cesti pe zi) poate reduce riscul de a dezvolta cancer la ficat. Pentru mai multe informații cu privire la potentialele efecte protectoare ale consumului de cafea asupra functiei hepatice, urmariti animatia de aici
1. Institutul American pentru Cercetarea Cancerului (AICR) si Fondul Mondial pentru Cercetarea Cancerului si Actualizarea Permanenta a Proiectelor (CUP) (2015) Dieta, nutritie, activitate fizica si cancer la ficat.
2. Organizatia Mondiala de Sanatate, 2015, http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs297/en/
3. Ferlay J, Steliarova-Foucher E, Lortet-Tieulent J, et al. (2013) Incidentei cancerului si a modelelor de mortalitate in Europa: Estimarile pentru 40 de tari din 2012. European Journal of Cancer, 49, 1374-1403.
4. Raportul de cancer endometrial, 2013, http://www.wcrf.org/sites/default/files/Endometrial-Cancer-2013-Report.pdf