Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC) a publicat la finalul anului trecut un raport potrivit caruia consumul de cafea poate juca un rol important in reducerea riscului de declin cognitiv. Raportul concluzioneaza ca un aport moderat de cafea (3-5 cani pe zi) poate proteja impotriva declinului cognitiv cauzat de inaintarea in varsta, dar si impotriva altor boli neurodegenerative, precum Alzheimer si Parkinson.
Concluziile raportului sunt deosebit de relevante, avand in vedere accentuarea procesului de imbatranire al populatiei europene: se estimeaza ca numarul persoanelor in varsta de 60 de ani si peste aceasta varsta va creste la 217 milioane de locuitori pana in anul 2030. Prin urmare, intelegerea si comunicarea factorilor ce tin de stilul de viata si dieta persoanelor varstnice sunt vitale si pot limita declinul cognitiv asociat cu inaintarea in varsta si imbunatati calitatea vietii acestei grupe demografice.
Cercetarile arata ca un consum moderat de cafea poate reduce riscul de a dezvolta Alzheimer cu pana la 27%. Consumul regulat de cafea, pe termen lung, este cheia scaderii riscului de a dezvolta boala Alzheimer.
Desi nu se cunoaste exact mecanismul de actiune al cafelei asupra acestor boli, un rol important in procesul de combatere este jucat de cafeina, dar si de alti compusi ai acestei bauturi, precum antioxidantii si agentii anti-inflamatori. Acidul cafeic, spre exemplu, este un antioxidant regasit in cafea, despre care cercetarile au aratat ca poate fi asociat cu o imbunatatire a functiilor cognitive.
Raportul integral poate fi accesat aici: http://coffeeandhealth.org/wp-content/uploads/2016/11/EUGMS-Conference-Report-FINAL.pdf.