Consumul moderat de cafea poate reduce riscul de mortalitate

cafeaua si riscul scazut de mortalitate

Un nou studiu a evidențiat o asociere între consumul de cafea și un risc redus de deces din diferite cauze, în special boli digestive și ale sistemului circulator

 11 iulie 2017 Un nou studiu realizat asupra a peste 500.000 de oameni de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) și cercetători din cadrul Imperial College Londra a evidențiat o asociere semnificativă între un consum mai mare de cafea și un risc redus de deces din diferite cauze. Cele mai puternice asocieri au fost observate în cazul mortalității cauzate de boli digestive, în special datorită riscului mai redus de deces din cauza bolilor hepatice, atât la femei cât și la bărbați. Asocierea semnificativă din punct de vedere statistic dintre consumul de cafea și riscul redus de deces din cauza bolilor sistemului circulator a fost mai pronunțată în rândul femeilor decât al bărbaților.

Studiul 'Coffee drinking and mortality in 10 European countries' (Consumul de cafea și mortalitatea în 10 țări europene), publicat în Analele Medicinei Interne1 este cel mai amplu de acest gen, luând în calcul date colectate de la peste 500.000 de oameni din 10 țări europene (Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia și Marea Britanie). Studiul a cuprins o diversitate în ceea ce privește consumul și metodele de preparare, de la espresso în Italia, la cappuccino în Marea Britanie, remarcând o asociere similară între consum și mortalitate.

Cercetătorii au analizat datele colectate de la persoane cu vârsta de peste 35 de ani, care au participat anterior la studiul EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition – Investigația europeană prospectivă privind cancerul și alimentația). Studiul a fost continuat după aproape 16 ani, perioadă în care aproape 42.000 de persoane care participaseră la studiu au decedat din diferite cauze patologice inclusiv cancer, boli ale sistemului circulator, infarct și atac cerebral.

Participanții la studiu încadrați în segmentul cel mai semnificativ în ceea ce privește consumul de cafea (3 sau mai multe cești de cafea pe zi, cu o ceașcă de cafea definită ca având 237ml) au prezentat cea mai scăzută rată a mortalității din orice cauze. Cercetătorii au descoperit că și cafeaua fără cafeină a avut un efect similar, însă acest lucru a fost dificil de determinat având în vedere că nu au existat date privind consumul la nivelul tuturor țărilor, precum și posibilitatea ca participanții să fi consumat ambele tipuri de cafea.

De asemenea, au fost evaluați și biomarkerii funcției hepatice, inflamatorii și ai sănătății metabolice la nivelul unui subgrup de peste 14.000 de participanți. Datele colectate în acest sens au indicat faptul că persoanele care consumă cafea au o funcție hepatică și un profil al markerilor inflamatorii mai favorabile comparativ cu cei care nu consumă sau consumă cafea în cantități mici.

Cafeaua este o băutură bine-cunoscută la nivel mondial, iar acest studiu oferă informații valoroase care se referă în mod special la populația europeană, având în vedere că studiile anterioare erau realizate la scară mai mică și în anumite țări unde metodele de preparare a cafelei tindeau a fi constante. Acest nou studiu pare să susțină aspectele constatate anterior la alte populații precum cele din SUA și Japonia. Așa cum remarcă și autorii studiului, implicațiile sale potențial benefice din punct de vedere clinic ar trebui analizate cu atenție.

Cititorii interesați să descopere mai multe informații despre cafea și sănătate pot vizita: www.coffeeandhealth.org

 

Referințe

  1. Gunter M.J. et al. Coffee Drinking and Mortality in 10 European Countries. Ann Intern Med. DOI:10.7326/M16-2945
RETETE