In fiecare an, pe 1 octombrie, iubitorii de cafea din Romania sarbatoresc Ziua Internationala a acestei bauturi care ne face viata mai frumoasa. Prima cafenea atestata documentar in Bucuresti dateaza din anul 1667 si a apartinut unui turc originar din Constantinopol care se numea Hamie. Cafeneaua era amplasata in centrul vechi, in locul in care astazi se afla Banca Nationala.
Haideti sa sarbatorim aceasta zi cu cateva sfaturi pentru a face cafeaua turceasca perfecta!
- Este important sa folosim boabe proaspat prajite. Dupa aproximativ 3 saptamani, boabele incep sa isi piarda aroma. In procesul de prajire, au loc mii de reactii chimice, in care se dezvolta aroma cafelei, se elibereaza uleiuri complexe.
- Ideal este ca intre 30 de secunde si un minut dupa macinare sa se prepare cafeaua. De indata ce se macina cafeaua, moleculele care ii dau aroma incep sa fie eliberate in aer.
- Apa folosita nu trebuie sa fie fiarta, cea mai potrivita este intre 92 si 94 de grade Celsius.
- Alege o cana destul de groasa pentru a retine caldura. Desigur, poti incerca o cana clasica de cafea cu baza rotunjita si cu toarta mica.
- Iti dai seama ca ai obtinut o spuma perfecta atunci cand bei cafeaua si spuma ramane la suprafata, nu se amesteca cu cafeaua. Cand doresti sa spumezi laptele, este bine sa nu fie supraincalzit. Acest lucru ar putea influenta unele zaharuri si proteine din lapte si poate deveni amar.
Sa ne bucuram impreuna de o cana de cafea si de o zi minunata!
Sursa acestui articol este www.huffingtonpost.co.uk