Consumul de cafea este asociat cu un risc scazut de deces

shutterstock_180361961

Barcelona, Spania – 27 august 2017: Consumul de cafea este asociat unui risc scăzut de deces, conform studiilor prezentate astăzi în cadrul Congresului ESC - Societatea Europeană de Cardiologie. Studiul observațional care a implicat un număr de aproximativ 20.000 de participanți sugerează că o dietă sănătoasă poate include consumul de cafea.

“Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial., a declarat Dr. Adela Navarro, medic cardiolog la Spitalul Navarra, Pamplona, Spania. Studiile anterioare au sugerat faptul că consumul de cafea poate fi invers asociat cu mortalitatea din orice cauze, dar acest lucru nu a fost cercetat într-o țară mediteraneeană”.

Scopul acestui studiu a fost de a examina asocierea dintre consumul de cafea și riscul mortalității la categoria de vârstă mijlocie din zona mediteraneeană. Studiul a fost realizat în cadrul proiectului Seguimiento Universidad de Navarra (SUN Project), un studiu prospectiv pe termen lung care a implicat peste 22.500 de absolvenți universitari din Spania și care a fost demarat în 1999.

Această analiză a inclus 19.896 de participanți la Proiectul SUN, cu o vârstă medie la înscriere de 37.7 de ani. În momentul înscrierii în studiu, participanții au completat un chestionar semi-cantitativ de frecvență alimentară care a fost validat anterior pentru a colecta informații despre consumul de cafea, stilul de viață și caracteristici socio-demografice, măsurători antropometrice și afecțiuni anterioare.

Pacienții au fost monitorizați pe o perioadă medie de zece ani. Informațiile privind mortalitatea au fost obținute de la participanții la studiu și familiile lor, autoritățile de reglementare a serviciilor poștale și Indexul național privind mortalitatea. Au fost utilizate modelele de regresie Cox pentru a estima rata riscului (HR) și intervalul de încredere de 95% (CI) pentru mortalitatea accidentală în baza consumului total de cafea de referință ajustat în funcție de factorii potențiali de confuzie.

Pe parcursul perioadei de zece ani, 337 de participanți au decedat. Cercetătorii au descoperit că participanții care consumau cel puțin patru cești de cafea pe zi prezentau un risc de mortalitate din orice cauze mai mic cu 64% comparativ cu cei care nu au consumat sau nu consumau aproape deloc cafea.  Exista un risc de mortalitate din orice cauze mai scăzut cu 22% pentru fiecare două cești de cafea consumate în plus pe zi.

Cercetătorii au examinat dacă sexul, vârsta sau respectarea unei diete mediteraneene au avut orice influență asupra asocierii dintre consumul de cafea de referință și mortalitate. Aceștia au observat o interacțiune semnificativă între consumul de cafea și vârstă. La persoanele cu vârsta de cel puțin 45 de ani, consumul de două cești de cafea în plus pe zi a fost asociat unui risc de mortalitate mai redus cu 30% în perioada de monitorizare. Asocierea nu a fost semnificativă în rândul participanților mai tineri.

Dr. Navarro a declarat: “Cu ajutorul proiectului SUN am descoperit o asociere inversă între consumul de cafea și riscul de mortalitate din orice cauze, în special la persoanele cu vârsta de peste 45 de ani. Acest lucru poate fi rezultatul unei asocieri de protecție mai puternice în rândul participanților în vârstă”.

Aceasta a concluzionat: “Rezultatele studiului nostru sugerează că un consum de patru cești de cafea pe zi poate face parte din alimentația sănătoasă a oamenilor sănătoși”.

Sursa: www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/higher-coffee-consumption-associated-with-lower-risk-of-death.

RETETE